Rola
drugiego śniadania w diecie dziecka
Instytutu Żywności i
Żywienia bez względu na wiek zaleca spożywanie 5 posiłków
w ciągu dnia. Szczególnie istotne jest to w przypadku dzieci,
których nawyki żywieniowe dopiero się kształtują. Często jednak
zdarza się, że rodzic bagatelizuje sprawę drugiego śniadania –
w efekcie czego maluch pomija jeden z ważniejszych posiłków. Warto
wiedzieć jakie mogą być tego konsekwencje.
Nawyki żywieniowe
kształtują się już od najmłodszych lat. To od nas, dorosłych i
naszego podejścia do żywienia w dużej mierze zależy jak maluch
będzie się odżywiał oraz jakie smaki i potrawy będzie preferował
w przyszłości. Wniosek jest jeden: należy uczyć dziecko
prawidłowych nawyków
żywieniowych już od pierwszych miesięcy życia. Tylko dzięki
takiemu podejściu uda się zapobiec większości błędów
dietetycznych, które mogą mieć negatywny skutek w przyszłości.
Dlaczego 5 posiłków?
W naszej diecie
najważniejsza jest regularność. To właśnie ona kształtuje
prawidłowy metabolizm energetyczny. Co to oznacza? Organizm,
otrzymując niewielkie porcje pożywienia w stałych odstępach
czasowych, przygotowuje się do trawienia jeszcze zanim sięgniemy po
pierwszy kęs. Dzieje się tak dlatego, że nasz żołądek
instynktownie „wyczuwa” porę kolejnego posiłku i tuż przed nim
rozpoczyna wzmożoną produkcję kwasów
żołądkowych i enzymów ułatwiających rozpad złożonych białek,
tłuszczy i węglowodanów do substancji prostych, które trafiają
do krwioobiegu.
Instytut Żywności i
Żywienia rekomenduje spożywanie 5 posiłków
dziennie, co 3-4 godzin o stałych, wyznaczonych porach. Jeśli
jednak maluch ma ochotę na „małe co nieco” częściej, nic nie
stoi na przeszkodzie, aby spożywać 6 czy 7 posiłków w ciągu dnia
– należy zwrócić jedynie uwagę, by były one proporcjonalnie
mniejsze.
Pamiętaj, że dzieci
uczą się naśladując rodziców,
dlatego staraj się być dla niego wzorem także w kwestii żywienia.
Unikaj podjadania słonych i słodkich przekąsek, a śniadania i
obiady jedzcie wspólnie – rodzinnie. Nigdy nie zapominaj również
o drugim śniadaniu dla siebie i malucha. Najlepiej przygotuj je już
dzień wcześniej, dzięki czemu rano zaoszczędzisz kilka cennych
minut.
Drugie śniadanie –w
domu i na wynos
Drugie śniadanie jest
niewielkim posiłkiem zjadanym pomiędzy śniadaniem, a obiadem, w
związku z czym to co na nie wybierzemy, w dużej mierze zależy od
naszych preferencji i apetytu o tej porze dnia. Przygotowując je
jednak zawsze dobrze jest zwrócić
uwagę, aby było ono stworzone z produktów wysokiej jakości, które
będą bogate w składniki mineralne i witaminy – a w szczególności
w witaminę D i wapń, które budują kości dorastającego dziecka.
Warto, aby był to posiłek łatwy w przygotowaniu i wygodny do
spożycia, bowiem często maluchy jedzą drugie śniadanie w biegu –
na podwórku, przerwie między lekcjami czy w czasie intensywnej
zabawy z rówieśnikami.
A co przygotować na
takie drugie śniadanie…? Mogą to być kanapki sporządzone z
pieczywa pełnoziarnistego – wystarczy położyć na wierzch
odrobinę wędliny czy sera, okrasić mnustwem
warzyw i pożywny posiłek gotowy. Dobrą alternatywą dla kanapek są
mini-tortille z warzywami czy inne dania „na jeden kęs”. Oprócz
tego do wyboru mamy również świeże warzywa, owoce czy uwielbiane
przez dzieci produkty nabiałowe, takie jak jogurty czy serki.
Serek Bakuś
puszysty na
drugie śniadanie
Serek jest doskonałą
opcją na smaczne drugie śniadanie dla malucha. Jest niewielki,
poręczny i pyszny, a przy tym zawiera mnóstwo
wartościowych składników takich jak wit. D, wapń czy łatwo
przyswajalne białko. Dodatkowym jego atutem jest różnorodność
smaków, dzięki czemu takie drugie śniadanie nigdy się nie znudzi.
A co najważniejsze – dzieci za nim wprost przepadają!
Serek serkowi nie równy,
a najmłodsi klienci to często Ci najbardziej wybredni. Tu liczy się
nie tylko smak, ale również odpowiednia, miła dla podniebienia
konsystencja. Nie mniej ważne jest atrakcyjne, kolorowe opakowani,
ponieważ nasze pociechy bardzo często zaczynają już „jeść”
oczami. . Wybierając przekąski dla naszej pociechy zwracajmy uwagę
na ich skład. Ważne, by nie posiadał on sztucznych barwników,
które są szkodliwe dla zdrowia naszego dziecka. Warto szukać na
opakowaniach oznaczeń, które świadczą o tym, że produkt uzyskał
pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Daje to gwarancję jego
jakości. Certyfikat ten posiada Serek Bakuś, który jest zdrowym,
mlecznym posiłkiem o wyjątkowo lekkiej, puszystej konsystencji,
który w połączeniu z owocami i zbożami stanowi pyszne,
pełnowartościowe drugie śniadanie. Wszystko to zasługa
zastosowania innowacyjnej Formuły Zrównoważonego
Rozwoju, bogatej w wapń i witaminę D, niezbędnych do prawidłowego
wzrostu kości u dziecka. Dodatkowo serki te wzbogacone są o
witaminy B6 i B12 odpowiedzialne za wspieranie funkcji
odpornościowych i psychologicznych młodego organizmu. oraz Co
równie istotnie, Bakuś Puszysty to również mnóstwo
pełnowartościowego białka wspierającego rozwój kości, niezwykle
istotny u dzieci, które wziąć rosną .
W
myśl zasady „Jesteśmy tym, co jemy” pamiętajmy, aby posiłki,
które dostarczamy naszemu dziecku były wartościowe i zdrowe. Mimo
codziennego zabiegania starajmy się pamiętać o systematyczości
jedzenia, by ciało i umysł naszej pociechy mogły funkcjonować na
najwyższych obrotach – zarówno w szkole jak i domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję Ci za odwiedziny i dodany komentarz.